Мисия и цели на фондацията

Фондация „За децата с церебрална парализа” е създадена през 2020 г. от родители на деца с увреждания за други семейства със сходни нужди. Нашата мисия е да им подадем ръка и осигурим необходимата подкрепа.

 

Нашите дългосрочни цели са да...

Председател на фондация „За децата с церебрална парализа"

Мария Йорданова

По образование съм Специален педагог, с две магистратури -  "Социална работа и социална педагогика" и "ПНУП". 

 През 2016г станах майка за втори път на прекрасно момче - Самуил. Три години преди това родих дъщеря ми София. Самуил е диагностициран с ДЦП квадрипареза. Като майка на дете с увреждане минах по трънливия път на отчаянието, безнадеждността, лутането от специалист на специалист. През цялото това време имах нужда единствено от подкрепа - морална, психическа, приятелска..

Така се зароди идеята ми за тази фондация. Две години по-късно вече е факт. 

Тук сме за да дадем цялото си сърце и душа в подкрепа на всички родители попаднали в борбата с детската церебрална парализа. 

Ние можем, и ще направим пътя Ви по-лек.

Координатор и член на УС

Мария Ботева

Завършила съм бакалавър Туризъм в Софийския университет. Майка съм на две прекрасни деца Мартина на 10 г. и Габриела на 6 г. Бях съдружник в туристическа агенция и мечтаех за здраво семейство, сериозна кариера и хиляди пътешествия. След като Габи навърши 3 годинки започнаха епилептични пристъпи, забавяне в развитието и загуба на основни умения. След дълъг път беше диагностицирана с рядко генетично заболяване CLN2 с тежки последствия. Оставих работата си и отдадох времето си на нея.

Пред мен се откри нов свят на специалните деца и техните специални родители. Обожавам усмивката на тези деца и силата, с която ни зареждат. Мечтая те да бъдат приети, интегрирани и подкрепени. Личната ми мисия е обществото да чува повече за редките заболявания, безсилието на медицината пред тях и нуждата от проучвания и научни постижения в областта.
Участвам във Фондацията, за да споделям опит и да подкрепя всяко семейство преминаващо през тези трудности. Както и да убедя обществото, че тези деца не са наказание, а истинска благословия!

Координатор и член на УС

Зорница Янева

По образование съм Маркетолог, с магистратура „Международен бизнес”. През последните години все повече се интересувам от дигитален маркетинг като за целта изкарах и няколко специализирани курса в тази насока.

Майка съм на две прекрасни деца - Катрѝн на 8г.(2014г.) и Максим на почти 4г.(2018г.). Максим е с рядко генетично заболяване CDG PIGN, което открихме съвсем скоро, в началото на 2022г. След повече от прекрасна бременност и раждане, след направени всички редовни изследвания по време на бременността, някак още не мога да повярвам, че това се случи и никой никъде не го забеляза дори след раждането. Проблемите с Максим започнахме да забелязваме едва след втори месец вкъщи - липсваше контрол на главата, мускулният му тонус беше вял, спеше твърде дълго и тогава започна нашата одисея в търсене на отговори на въпросите: Какво става и защо? Когато за пръв път се сблъскаш с подобен проблем, е много трудно да мислиш трезво, за да вземеш правилните решения къде да отидеш и какво да направиш за детето си, затова съм благодарна на съдбата, че нашите лутания в този период ни срещнаха с Мария Йорданова и семейството и. Когато светът ти се е разпаднал и се чудиш как да събереш парченцата, за да продължиш, е много обнадеждаващо да поговориш и получиш подкрепа от някой, който вече е минал по този път.

Знам, че имате чувство, че се борите с Вятърни мелници, помнете обаче че те, също като Великаните, съществуват само във Вашето съзнание. Точно по тази причина се надявам Фондацията и общността, създадена около нея да помогне и на Вас да бъдете по-силни, по-вярващи и по-уверени!

Доброволец

София Картулева

По образование съм педагог, с две магистратури: "Счетоводство и контрол" и Предучилищна педагогика". Майка съм на две деца - Илияна на 11 г. и Стефан на 4 г. Тежка прееклампсия беше причината Стефчо да се роди по-рано от очакваното и едва 1160 грама. На година и половина го диагностицираха с диагноза ДЦП - спастична диплегия. И аз като всеки родител бях изплашена, притеснена и объркана. Минавайки по този път се срещнах с много майки, с които се подкрепяхме и споделяхме опит и общи съдби. След като получих покана от Мария да бъда част от Фондацията, без да се поколебая приех. Надявам се всеки родител, който ще работи с нас да намери подкрепата, от която има нужда в наше лице.

Ние сме тук, за да помогнем на Вас!

X